Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden is dé plek voor muziek in hartje Zolder. We zijn een gezellige VZW en houden onze repetities elke maandagavond van 19:30 tot 21:30 in de harmoniezaal aan de Dorpsstraat 78, 3550 Heusden-Zolder.
Onze club bestaat uit zo'n 70 enthousiaste muzikanten onder leiding van de geweldige dirigent Kristof Aerts. We treden regelmatig op, met een aantal vaste concerten per jaar, gastoptredens en soms zelfs een repetitieweekend of concertreis.
Om het groepsgevoel te versterken, organiseren we een jaarlijks ledenfeest, een smakelijke eetdag en een gezellige familiedag. We zijn altijd op zoek naar nieuwe leden, dus of je nu een instrument bespeelt of ons wilt helpen in een ondersteunende rol, kom gerust eens langs op maandagavond.
Vermits onze harmonie in 1870 werd opgericht zal het je niet verbazen dat we een lange, rijke geschiedenis hebben. Je leest hier een korte samenvatting van. Voor meer detail verwijzen we graag naar onze wikipedia pagina. Veel leesplezier!
Fanfare "De Ware Vrienden" werd in 1870 opgericht door Baron Jules de Villenfagne de Vogelsanck als een zangvereniging. In 1880 ontvingen ze hun eerste vaandel, dat tot 2020 in het Heemkundig Museum bewaard werd. De vereniging bleef actief op festivals in Limburg en verhuisde regelmatig van repetitielocatie. Tijdens WOI werden de instrumenten veilig opgeborgen. In 1920 kreeg de vereniging de titel "Koninklijke". Na WOII herstartten ze in een vervallen repetitiezaal. In 1945 vierden ze hun 75-jarig bestaan en kregen ze een nieuwe vlag. De fanfare verhuisde later naar de "zaal van Beekske" en het nieuwe gemeentehuis.
In de jaren '50 ontstond het toneelgezelschap De Melomaantjes voor extra inkomsten. In 1970 werd het 100-jarig bestaan groots gevierd en ontstond een majorettenkorps dat in 1981 kampioen werd. Bij het 120-jarig bestaan in 1990 werd de naam veranderd naar "Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden". Ze vierden hun 150-jarig bestaan deels in 2020, uitgesteld tot 2022 door corona.
Dirigenten door de jaren heen waren onder andere Frans Van Gompel, Richard Clijsters, Leopold Eerdekens, Henri Pickaer, en vanaf 2010 Ronny Ramaekers en Gilles De Meester. De huidige dirigent is Kristof Aerts.
Een overzicht van de voorzitters van onze fanfare/harmonie:
Kristof Aerts werd geboren in 1989. Op elfjarige leeftijd volgde hij zijn eerste klarinetlessen aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord & Dans Beringen. Momenteel is Kristof aan diezelfde academie werkzaam als leerkracht muziek (o.a. ‘Analyse voor dirigenten’ en ‘Orkestdirectie’) en woord.
Alvorens verdere muziekstudies aan te vatten, behaalde Kristof een master Nederlands en Theater-, film- en literatuurwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Daar voltooide hij eveneens de specifieke lerarenopleiding. In 2012 startte Kristof aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen. Hij behaalde er in 2015 een diploma bachelor Klarinet bij Ivo Lybeert en Raymond Dils en volgde er (na vijf voorbereidende jaren) vanaf september 2017 de Masteropleiding Hafabra-directie bij Dirk De Caluwé, Jan Hadermann, Jan Van der Roost en Steven Verhaert, een studie die hij met succes afrondde in 2020.
Om zich nog verder te vervolmaken, volgde hij sinds september 2017 ook de lessen Directie Instrumentale Muziek bij Kevin Houben aan de Genkse Academie en nam hij deel aan diverse masterclasses (van o.a. Johan de Meij, Frank De Vuyst en Philip Harper).
Momenteel is hij actief als dirigent van Koninklijke Harmonie De Heidegalm Berkenbos, het Harmonieorkest van Academie Beringen, het Limburgs Orkest Jeugd en Muziek en Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden Zolder.
Verkozen op de Algemene Statutaire Vergadering van 7 januari 2024
Tijdens de bestuursvergadering van 9 januari 1990 stelde de toenmalige voorzitter Willy Houben voor het eerst voor om een damescomité op te richten. Dit voorstel werd officieel goedgekeurd tijdens de Algemene Statutaire Vergadering op 14 januari 1990. Volgens Willy Houben had de vereniging vaak steun nodig van vrouwen voor diverse evenementen. Hij benadrukte dat veel activiteiten niet door konden gaan zonder de onbaatzuchtige en harde inzet van deze dames. Om te voorkomen dat zij zich slechts als hulpjes zouden voelen, stelde hij voor hen inspraak te geven in de aankleding, organisatie en het onderhoud van de zaal.
Een aantal dames werd benaderd voor het comité, en op het ledenfeest van 3 maart 1990 kwamen ze voor het eerst bijeen. Sindsdien heeft het damescomité haar zilveren jubileum gevierd en bestaat het nog steeds uit 10 actieve dames die maandelijks vergaderen over allerlei zaken die de vereniging aangaan.